Jeg var i Panama fra 9. februar til 3. marts 2012. Da turen blev planlagt var det meningen at jeg først skulle deltage i en 10-dages rundtur arrangeret via BirdingPal og BirdingPal Guides, samt en tur 4 dage efter første turs slutning, der gik til Cana Field station, arrangeret af Ancon Travel. Jeg havde derfor i god tid købt billet til og fra Panama city og fundet et sted at være mellem de to ture. Derfor var det noget forstyrrende at den anden tur blev aflyst i starten af januar, hvorfor jeg blev nødt til at finde nye steder at være med relativ kort varsel. Det er højsæson for turisme i Panama mellem december og marts, men jeg oplevede nu ikke nogen udsolgte steder.
Jeg drog derfor af sted meget tidligt torsdag morgen 9. februar hvor jeg efter en mellemlanding i Amsterdam/Schiphol fløj direkte til Panama city med KLM. Vel ankommet dertil blev jeg afhentet og kørt til et hotel hvor de øvrige 6 turdeltagere samt turguiden ventede.
Fugleturen startede allerede tidligt næste morgen hvor vi blev afhentede og kørt til Metropolitan park i Panama city hvor vi fik en 6 timers introduktion til de almindeligste fugle i Panama. Da jeg stort set ikke har været i dette område før, var der mange nye og spektakulære fugle at notere i bogen, inklusive fine kølnæbbede tukaner (keel-billed toucan), blåkronet motmot (blue-crowned motmot) og rødbenet honningsuger (redlegged honeycreeper).
|
Kølnæbbet tukan, Metropolitan Park, Panama city, 10. februar 2012 |
|
|
Orangenæbbet trogon, Metropolitan Park, Panama city, 10. februar 2012 |
|
|
Båndarasari, Metropolitan Park, Panama city, 10. februar 2012 |
Efter frokost kørte vi til Achiote i Bosque de Proteccíon San Lorenzo hvortil vi ankom om eftermiddagen. Om eftermiddagen lykkedes det for nogle af os selv at finde en panamaskægfugl (spottet barbet) som var en af targetarterne der. Vi kiggede på fugle der det meste af lørdagen og returnerede om aftenen til vores faste hotel i Panama city forstaden Albrook. Næste morgen kørte vi tidligt til Gamboa og kiggede på fugle der hele formiddagen, inkl. et besøg på Rainforest Discovery Center langs Pipeline road, med meget publikumsvenlige kolibri-foderautomater.
|
Egerngøg, Ammo dump, Gamboa, 12. februar 2012 |
|
Dovendyr, Gamboa, 12. februar 2012 |
Vi kørte noget ulogisk tilbage til hotellet i Albrook og fik frokost inden vi igen kørte vestover mod El Valle. Her blev vi indlogeret i et meget fashionabelt Bed&Breakfast, Park Eden. Mandag morgens obs i El Valle var ret fugletomme og vi returnerede lidt tidligere end planlagt og kunne nå nogle mud flats i Panama city. Desværre var der lavvande og mange af vadefuglene derfor langt ude – men der var vist heller ikke rigtig nogle jeg kunne forvente som nye.
Samme eftermiddag skulle vi flyve til David helt ude vestpå. Ankommet dertil blev vi mødt af lokalguiden Ito der kørte os til Guadeloupe og Hotel Los Quetzales. Quetzal er hvad det drejer sig om i det område. Næste morgen kørte vi i firehjultrækker til nogle cabins længere oppe i bjergene og brugte hele morgenen og formiddagen der. Det gav en masse fine arter, inkl. grønbuget tukanskægfugl (prongbilled barbet), sortmasket klarinetfugl (blackfaced solitaire) og duskøre (buffy tuftedcheek). Eftermiddagen brugte vi på Quetzal trail, uden at have held med selve quetzalen.
|
Violet sabelvinge, Guadeloupe, Chiriqui, 14. februar 2012 |
|
Purpurisset kolibri, Guadeloupe, Chiriqui, 14. februar 2012 |
|
Hvidstrubet bjergjuvel, Guadeloupe, Chiriqui, 14. februar 2012 |
|
|
Gullåret finke, Guadeloupe, Chiriqui, 14. februar 2012 |
Tidligt næste morgen kørte vi længere mod vest og brugte de første morgen timer på Finca Hartmann, der er en kaffeplantage/producent. Her var der en del foderautomater og i øvrigt fint tilgængelige fugle at se. Blandt andet en del forskellige tangarer (gulhovedet dråbetangar (speckled tanager), Costa Rica fløjls-tangar (Cherrie’s tanager) og blåmasket tangar (golden-hooded tanager)).
|
Gulhovedet dråbetangar, Finca Hartmann, Chiriqui, 15. februar 2012 |
Derefter vendte vi tilbage til Quetzal trail for at give arten en chance til. Dette lykkedes heller ikke men vi så da en vulkandværgkolibri (volcano hummingbird), der var lidt lavere end hvad normalt er.
|
Vulkandværgkolibri, Finca Hartmann, Chiriqui, 15. februar 2012 |
Den lokale guide tog os til sidst et par kilometer ad meget små veje. Her fik han så fremvist et par quetzaler der på nydeligste vis lod sig beskue. Så fløj vi tilbage til Panama city og vores kære Albrook inn.
Det var så meningen at vi næste dag skulle køre helt til Yavitze og derfra sejle til El Real. Allerede før turen vidste guiden at der ikke var givet tilladelse til den sidste del af turen, idet grænsesituationen mod Columbia ofte er ustabil, med grænsekrydsende guerillaer og narkotikasmuglere. Jeg havde ikke hørt noget definitivt og der blev heller ikke meldt noget ud undervejs. Det måtte man ligesom selv gætte sig til. Vi kørte derfor til Torti, med mindst to stop langs hovedvejen hvor politiet skulle checke os. Om eftermiddagen nåede vi en tur langs en flod. Næste morgen skulle vi så så langt østover som vi kunne tillade os. Vi kiggede på fugle langs vejen til El Salto hvor kongekondor (king vulture) var det mest spektakulære.
|
Kongekondor, El Salto, 17. februar 2012 |
Herefter var det meningen vi skulle til nogle marskområder. Vi kørte ud på en meget hullet grusvej og måtte vende om, da minibussens bund stødte mod vejen. Vi kørte så endnu et kvarter østover hvor vi pludselig, meget umotiveret og uden forklaring vendte om. Da vi forsigtigt spurgte hvad meningen var, fik vi kortfattet svaret at vi var på vej tilbage! Vi nåede endnu en lille tur langs floden i Torti, med spraglet natravn (common pauraque) sidst i skumringen. Næste morgen vendte vi vestover igen, og prøvede flere trails hvor guiden forgæves prøvede at lokke en viftetyran (royal flycatcher) frem til os. Vi endte dagen med turens sidste destination, Cerro Azul og Cerro Jeffe, hvor vi blev indlogeret i
Hostal Casa de Campo Country Inn & Spa, Los Nubes. Vi fik set fugle i området sidst på eftermiddagen hvor vi blandt andet så en flok svalehaleglenter (swallow-tailed kite) gå til rast i et par træer. Morgenens og formiddagens obs var rimelig ordinær så efter frokost tog vi ind mod Panama city for at score nogle ”sikre” nye arter. Det blev da også til bådnæbsnejre (boat-billed heron) og brilleugle (spectacled owl).
Dermed var den første del af turen overstået. Næste dag blev jeg kørt til Ivan’s Bed & Breakfast i Gamboa hvor jeg havde 4 overnatninger. Hver dag kiggede jeg fugle langs Pipeline road og i Ammo dump, de fleste af dagene sammen med tyske Klemens. Han var vidt berejst i Mellem- og Sydamerika og havde nogenlunde styr også på stemmerne. En af targetarterne i området er den sjældne og svært sete rødbuget jordgøg (rufous-vented ground-cuckoo). Den ses sjældent væk fra sværme af hærmyrer så det gjaldt om at finde sådanne, hvilket gøres bedst ved at kende kald og sang af især myrefugle, hvoraf en del arter holder til nær sværmene. De første par dage fandt vi ikke nogen, men på tredjedagen fandt vi en pænt stor sværm, som jeg opdagede på sangen af hvidkindet myrefugl (bicolored antbird). Det er den art der ses talrigst sammen med myresværmene. Det danske navn kan også være tofarvet myrefugl - jeg har endnu ikke helt styr på taxonomien.
|
Tofarvet myrefugl, Pipeline road, Gamboa, 22. februar 2012 |
Vi var ved myrerne i halvanden time, men ingen jordgøg til os. Næste dag som var min sidste fandt jeg alene to yderligere sværme, den ene ganske lille, mens den anden var pænt stor og tiltrak bl.a. fine plettet nøgenøje (ocellated antbird), men desværre ingen jordgøg.
|
Plettet nøgenøje, Pipeline road, Gamboa, 22. februar 2012 |
Så fløj jeg til David og kørte i lejet bil til Boquete og Tinamou Cottage. Også her havde jeg fire overnatninger. Næste dag kiggede jeg på fugle langs Pipa Agua trail i Bajo Mono – en meget fin sti gennem tågeregnskov hvor højdepunktet var 3 fine quetzal-hanner.
|
En af tre fine quetzaler, Pipa Aqua trial, Baja Mono, Boquete 25. februar 2012 |
Næste dag kom jeg ikke rigtig rundt idet jeg havde lidt problemer med min bil. Kiggede de følgende dage mest i bjergene men også et kort smut lidt længere ned. Men det bedste sted der var førstomtalte Pipa Aqua (langs flod og vandrør der fører til byen Boquete).
De 4 sidste dage brugte jeg igen ved Cerro Azul, denne gang bosiddende i Ginger House, Altos de Los Cerro Azul. Turen bedste sted rent facilitets- og servicemæssigt, med tre gode og fyldige måltider om dagen. Der var nogle OK trails i området men arterne var meget de samme som tidligere.
Panama har mange fine områder at kigge fugle i. Det bedste jeg oplevede var dels mine to ophold helt vestpå, samt i Gamboa, nær hovedstaden. Vi kom desværre ikke ud til nogen rigtig gode områder helt østpå, hvor fuglefaunaen er ganske anderledes og som burde have givet en hel del flere arter.
Jeg havde som tidligere nævnt fundet turen via BirdingPal guides. En rigtig seriøs fuglekigger finder formentlig deres guider/ture andre steder, men jeg vil dog godt alligevel fraråde at benytte guiden Gonzalo Horna. Hvis man kun har en hel eller halv dag i Panama city kan han anbefales og man kan ret nemt se en 75-100 arter. Men hvis man skal længere væk fra city og have planlagt en tur over flere dage/uger, så kan man helt sikkert finde bedre alternativer. Han fejler både i fugle- og lokalitetskendskab når man er væk fra Panama city, foretog underlige logistiske dispositioner, kommunikerede disse ret dårligt hvis overhovedet, identificerede ikke af sig selv fugle man kun hørte – kun på kraftig opfordring og indimellem. Også på rent lavpraktiske ting var han ikke helt professionel: han havde kun en delvis funktionel laserpen samt manglede pludselig optankning på hans mobil, som en morgen kostede os mindst en halv time. Hvis man er ny på de kanter, har man nok brug for en guide, men igen, find et alternativ.
Dagbogen opdateres med fotos efterhånden som de kommer igennem digital behandling
Ingen kommentarer:
Send en kommentar