fredag den 15. april 2011

Møn tur

Ferieåret går på hæld og jeg var heldig at have valgt at holde fri denne fredag, hvor vejret var ganske forårsfint. Jeg kørte til Møn for at checke forskellige lokaliteter ud. Første stop var Høvblege hvor jeg så 3 ringdrosler, 1 han og 2 hunner. Derefter videre til Bødkermosen og ud af traktorsporet til klinten, hvor PSH som sædvanligt var at finde. Der lå en del dis over havet og han spåede at det ikke ville blive den store trækdag på Møn. Der havde heller ikke været noget fald af småfugle, måske med undtagelse af rødhalse som var ganske talrige i løbet af dagen. Efter at have taget afsked med Per returnerede jeg og så en fjeldvåge og 8 traner. Jydelejet var lige så tomt for fugle, men jeg havde dog i alt 3 husrødstjerter. Per havde om morgenen været ved Ålebæk strand og kunne fortælle om løvsanger. Den hørte jeg ikke da jeg kom derud. Endnu en flok på 26 traner sås over selve Ålebæk by. Kørte forbi den dobbeltsyngende phylloscopus (gran+løv) i Keldby. Hørte den, den sang hver anden gang som den ene, og næste gang den anden. Ulvshale skov og strandenge gav skægmejse og munk, mens Nyord kirkegård endelig kunne give årets første løvsanger til mig. Fra fugletårnet på engene så jeg to havørne. På vej tilbage var jeg et kort smut forbi Gåsesøen i Ulvshaleskoven, hvor der lå et par atlingænder blandt mange andre ænder. Sluttede af ved Stege jordbassiner, hvor der var gul vipstjert som årsart, og ikke så mange bjergænder som jeg synes der plejer at være der. Lige da jeg skulle til at forlade området kom en flok måger ind fra havet og en af dem kaldte underligt. Var straks klar over at det kunne være sorthovedet måge og fandt den også flyvende over. Flokken gik ned på en mark syd for bassinerne men inden jeg nåede derover havde de smidt sig i et af bassinerne. Fik kontakt med PSH, bare for lige at sikre mig at de lokale blev orienteret. Mens jeg kommunikerede med ham fløj mågen væk fra bassinet og sås ikke mere. Men for mig var det en fin ædelart.
Sorthovedet måge, Stege jordbassiner, 15. april 2011
 

søndag den 10. april 2011

Hellebæk igen

Var i dag igen i Hellebæk, denne gang i følgeskab med Jan Speiermann. Vi ankom allerede 8.30 og startede med at få lille flagspætte som årsart. Fuglene trommede og kaldte og jeg så hunnen mens Jan så både hun og han. Trækket gik rimelig spredt i den svage nordvestlige vind og som ofte højt og langt væk. Men vi endte med forårets hidtil bedste fiskeørne dag med 15 fugle, den første kom lidt over kl. 10, den sidste vi så var et kvarters tid før vi kørte hjem igen kl. 17.
Dagens bedste fiskeørn - noget tættere på end billedet lader antyde
Der røg også lidt blå kærhøg og dværgfalk igennem, og pæne 183 spurvehøge. En enkelt vandrefalk samt en havørn der i flere omgange forsøgte at trække, vist nok uden rigtig at lykkes.En trækkende skovpiber hørte vi også, men vi så ikke noget til den sortryggede hvide vipstjert der var meldt dagen før og som vist blev set af andre. Så alt i alt igen en fin dag ude i det danske forår.
Havørn over Hellebæk

tirsdag den 5. april 2011

Forårsweekend i Sønderjylland

Var fra fredag eftermiddag til søndag eftermiddag i Sønderjylland på den årlige forårsfugletur til området med Torben og Henrik. Torben har sommerhus i Rejsby, ikke langt fra Gl. Hviding Engsø. Denne lokalitet var første stop men der var næsten ingen fugle i søen. Har på et tidligere tidspunkt snakket med digeudgravningskongen John Frikke der mener, at søen er for smal, således at fuglene ikke føler sig trygge med afstanden fra øerne til det omgivende.

Efter aftensmad tog vi til en gammelkendt lokalitet for stor hornugle og straks ved ankomst spottedes fuglen siddende i en grantop. I blæsevejret sås de store lange horn virkeligt tydeligt.

Lørdag var på forhånd udråbt til det store forårsfremstød med temperaturer på op til 20 grader i lokalområdet. Det startede nu knap så varmt, men de 3-4 blåhalse vi havde syngende ved Rejsby enge lunede straks. En gåtur fra Brøns Møllesø i Kalby plantage afslørede at vinteren har været hård ved fuglekongerne. En syngende fugl blev det til langs et par kilometer skovvej.

Da vi skulle til at forlade området tikkede en melding om amerikansk krikand ind fra Ballum sluse. 10 minutter efter var vi på lokaliteten og så de formodede findere forlade densamme, uden at vi dog kom i tale med hinanden. Derfor spildte vi godt en time på forgæves at lede efter fuglen der var fløjet kort tid efter udmelding. Til gengæld var der som sædvanlig mange bramgæs på forlandet og spidsænder ud for udløbet. Vores første landsvale så vi også.

Et par forsøg på at finde/høre fyrremejse mislykkedes ved Astrup engsø og Astrup sø. En rørdrum paukede dog i rørene ved søen. Derefter kørte vi ned mod grænsen og de næste par timer blev brugt ved Vidå slusen, Margrethekog og selve grænsen længst mod sydvest. Et par-tre havørne var det mest ophidsende. Så kørte vi mod Nørresø hvor der tidligere på dagen var blevet meldt sølvhejre. Den gemte sig vegetationen men dukkede pludselig op af det rene ingenting. Desværre var der nogle gutter der skulle til at indskyde et jagtgevær på en nærliggende matrikel. Efter et dusin affyringer fik hejren nok og fløj mod syd. Den returnerede dog dagen efter med en artsfælle så helt skræmt blev den ikke. Ellers var der pænt med brushøns, knap 50 stykker og en flok på 6 digesvaler kom trækkende højt over søen. Lokaliteten ser ud til at have et kæmpepotentiale, har tidligere set sølvhejre og sort ibis foruden masser af ænder og vadefugle.

I mangel af fotoemner/-evner blev det eneste billede jeg fik taget dette af mine fuglekumpaner, der spejder ud over Nørresø


Vi sluttede dagen af i Kongens Mose hvor vi for to år siden oplevede fænomenet ”hvid sol” da 1200-1300 sang- og pibesvaner trumpeterende fløj til overnatning. I år måtte vi nøjes med en pibesvane der stod i mosen og ikke så helt frisk ud, samt et par tilflyvende sangsvaner. Lokale traner og en enkelt atlingand afsluttede dagen. Temperaturmæssigt var det stadig godt 15 grader sidst på dagen, så vi fik oplevet forårets rigtige ankomst….

…der kun varede en dag. Søndag vågnede vi op til bagkanten af en regnfront der efterfulgtes af kolde vinde og indblæsende havgus der vanskeliggjorde obs over lange afstande. Vi prøvede igen med lidt kratlusk omkring Astrup uden held og kørte derefter til Juvre på Rømø i håb om måske en ringdrossel. Deri blev vi belønnet med en fin obs af en han der fouragerede i græsset. Vi trak selv langsomt nordpå via Kammerslusen og Sneum sluse – sidstnævnte lokalitet meldte søndag om endnu en amerikansk krikand men i eftermiddagens modlys måtte vi give fortabt. Vi tog så det lange seje træk hjemover efter en weekend med i alt 106 arter.